POSTIZANJE SVEOBUHVATNOG NADZORA PROIZVODNJE

Trimo

Logotip Trimo
Od svog osnivanja 1961. godine kompanija Trimo se dokazala kao jedna od vodećih europskih tvrtki koja razvija originalna i cjelovita rješenja za obloge za zgrade (fasade i krovove), čelične konstrukcije i modularna prostorna rješenja. Tvrtka ima proizvodna mjesta u Sloveniji, Srbiji, Rusiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kao i tvrtke - kćeri i filijale u više od 20 država svijeta.

IZAZOV

Tvrtka Trimo je tražila veći nivo transparentnosti u pogledu proizvodnih procesa i bolje razumijevanje razloga gubitaka, što bi dovelo do povećane produktivnosti i većeg kvaliteta proizvodnje.

RJEŠENJA

Instaliran je standardni MePIS OPEX sustav i integriran je sa prethodno implementiranim MePIS MES. MePIS OPEX otkriva zastoje u radu na osnovu dobijenih podataka iz proizvodne opreme, mjeri planirane i proizvedene količine i prikuplja informacije o kvalitetu proizvoda. Razlozi zastoja djelimično se bilježe automatski, a djelimično se ručno klasificiraju od strane operatera. Takvi podaci su osnova za izračunavanje ključnih pokazatelja performansi (KPI), uključujući OEE. MePIS OPEX je konfiguriran tako da omogućava standardizirani pregled sve četiri linije. Pored standardnih prikaza, Metronik je takođe pripremio namjenske ekrane i proračune pokazatelja performansi specifične za proizvodnju u tvrtki Trimo, npr. brzinu linije. Implementirani sustav je tipičan primjer kako industrijski koncept 4.0 radi u praksi.

REZULTAT

Praćenjem ključnih pokazatelja proizvodnih performansi u tvrtki Trimo, proizvodnim procesom se može upravljati mnogo bolje i efikasnije nego ranije. Razlozi gubitaka u proizvodnji poznati su i odmah su dostupni operaterima i menadžerima. Eliminacija gubitaka rezultira poboljšanom produktivnošću proizvodnje i trenutnim smanjenjem troškova. MePIS OPEX sustav takođe omogućuje kompaniji Trimo da izvrši napredne analize, čineći planiranje proizvodnje lakšim.
Slika proizvodnih kazalnikov